Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Via webcam kan ett barn bli virtuellt våldtagen om och om igen

Grooming (child grooming) kallas det när en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Den vuxne är oftast en man, men det finns förmodligen kvinnor också som tänder på sånt här, låtsas vara någon annan och manipulerar barnet till skicka bilder på sig själv naken med eller utan saker “uppstoppade” i sin kropp….. eller så får den vuxne till ett möte med barnet och utnyttjar honom/henne sexuellt.

Grooming fanns när vi var liten också, men det var nog mycket krångligare för förövaren att hitta brevvänner i Kamratposten eller Min Häst och låtsas vara ett annat barn i brev efter brev…

Internet gör det lätt att vara groomare. Nu behövs inget trixande med handstilen, det finns många fler potentiella offer på sajter för barn och webcam gör det dessutom ännu enklare att utföra sexuella övergrepp – virtuella våldtäkter på barn –

Här kommer ett autentiskt citat från en chatt mellan en vuxen man och en 13-årig flicka, de chattar framför en webbcam det gör att mannen ser vad flickan gör men han själv förkommer aldrig i bild. Citatet kommer från Per-Åke Wecksells föreläsning om sexuella överrepp mot barn:

“Mt fortsätter:”sug av den”, “du torkade av den, sa inte att du fick det” Flickan: “Förlåt då, äckligt ju”. Mt:”gör om det lite djupare, pulla så djupt det går”, “så sug av den”. Mt anser att flickan fuskat igen och hon får återigen stoppan in deon i anus och sedan suga av den trots att den, enligt flickan, är “full i skit.” Sedan ska hon pulla röven med deon och stöna samtidigt. “Stöna hora” skriver Mt. Sedan vill han att hon ska smiska röven tills den blir rosa.”

I just det här fallet har mannen åkt fast, det finns 68 identifierade målsägare mot honom och det är flickor där de flesta är 14 -16 år. Majoriteten av målsägarna hade inte anmält till polisen, utan det hade börjat med att två tjejer anmälde och vid undersökningen av mannens datorer hittades material som gjorde att 68 flickor kunde identifieras. Förmodligen är antalet offer i den här härvan minst det dubbla sa Per-Åke Wecksell.

Nu kanske du undrar hur en sån här groomare gör för att etablera kontakt med flickor som den 13-åringen i chatten här ovanför och får dem att utföra sexuella handlingar framför kameran?

Vissa gromare är lätt att upptäcka, det är de som ställer direkta sexuella frågor till barnet som de skriver till på ställen där barn brukar chatta på nätet, det kan till exempel vara spelsidor. Andra gromare är mer manipulativa, den vuxne låtsas vara ett jämnårigt barn, tonåring eller ung vuxen.

Den manipulativa groomaren kartlägger barnets liv genom att ställa listiga frågor som kamoufleras genom att den vuxne ger komplimanger, är snäll, alltid finns tillgänglig när barnet vill skriva och får barnet att känna förtroende för den här personen. En sån här förövare kan hålla på i månader för att bygga upp barnets tillit men det är alltid samma syfte: En vuxen som tar kontakt med ett barn för att de vill ha avklädda bilder eller sex.

Vissa blir väldigt hotfulla och skriver saker som jag vet att din mamma jobbar på Coop i “Äppelstaden” och jag kan se till att hon blir påkörd av en bil på hemväg från jobbet OM du inte visar dig naken för mig.

Det kan handla om att en tonårstjej skriver till någon som hon tror är en jämnårig kille och blir kär i, när hon skickat en lite utmanande bild börjar han kräva fler och fler sexuella bilder för annars lägger han ut bilderna på nätet så att hennes kompisar eller föräldrar kan se dem. Han är givetvis inte den tonåring som han utgett sig att vara….

Det finns vuxna som bestämmer möte med barnet, och barnet tror att det är den som han /hon ska träffa är en “schysst ny kompis i samma stad” eller en “ridlärare som ska låta barnet rida gratis”…. och i värsta fall slutar mötet i att barnet blir våldtagen.

Eller att barnet våldtas virtuellt om och om igen som den 13-åriga tjejen i chatten.

Varje år anmäls 200 fall av nätgrooming, men en sammanställning visar att bara en person har fällts för enbart detta brott; I dag krävs det att barn och gärningsman ska bestämma tid och plats för ett möte, men också att gärningsmannen ska agera aktivt för att mötet verkligen ska bli av. Åklagare ska bevisa att gärningsmannen och offret ska ses, och att det är gärningsmannen som varit aktiv tex genom att betala tågbiljett.

Maxstraffet för grooming är ett år, i “normalfallet” blir det bara böter.

Mannen som utsatte den 13-åriga tjejen för övergrepp, de här övergreppen ledde till att flickan begick självmord, och 68 flickor var målsägare dömdes för: Grovt sexuellt övergrepp mot barn, Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, Sexuellt ofredande, Barnpornografibrott. Straffet blev: fängelse i två år.

Hur ska vi kunna säkra varenda unge?

www.foretagtillsammans.se jobbar med att förhindra sexuella övergrepp på barn genom att informera, utbilda och stötta vuxna som jobbar med barn. De erbjuder gratis föreläsningar och seminarium över hela Sverige.

Eva-Lena Edholm, Föreläsare

Hemsida: www.evalenaedholm.se 
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook:www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult
Mail: info@evalenaedholm.se
Eva-Lena Edholm

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar