Share This Post

Psykiatri / SocialNätet-Arkiv / Socialpolitik

Vi blundar gärna för psykisk sjukdom

I medicintidskriften The Lancet i fredags kom ett par artiklar som, enligt vetenskapsjournalist Karin Bojs, borde förändra hela mänsklighetens inställning till mentala problem. Två forskargrupper har sammanställt statistik över vad psykisk sjukdom och missbruk faktiskt orsakar för skada i världen. Det är den största undersökning i ämnet som någonsin har utförts. Det visar sig att den samlade sjukdomsbördan i världen från mentalsjukdom och missbruk är tyngre än den globala bördan från hiv/aids, tuberkulos, diabetes och trafikolyckor.

Share This Post

1 Comment

 1. Mynewsdesk: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/karin-bojs-visar-den-misslyckade-psykologins-resultat-vem-ansvarar-foer-utvecklingen-908271

  Om man läser denna artikel av Karin Bojs i DN den 22 september 2013 som bland annat säger följande så kanske man kan förstå allvaret i att inte ta nya innovationer som visar ovanligt goda resultat på allvar.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-vi-blundar-garna-for-psykisk-sjukdom/?fb_action_ids=736962696329474&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B425025900941802%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D&brs=m

  “Två forskargrupper har sammanställt statistik över vad psykisk sjukdom och missbruk faktiskt orsakar för skada i världen. Det är den största undersökning i ämnet som någonsin har utförts.

  Det visar sig att den samlade sjukdomsbördan i världen från mentalsjukdom och missbruk är tyngre än den globala bördan från hiv/aids, tuberkulos, diabetes och trafikolyckor.

  Psykisk sjukdom och missbruk orsakar ofta för tidig död, inte minst självmord. Men vanligen dör man inte så snabbt av mentala problem. Man lever, men man lider.

  De verkligt dramatiska siffrorna kom fram när forskarna räknade på år med sjukdom och lidande, eller mer korrekt uttryckt funktionsnedsättning, förkortat med den engelska termen YLD (years lived with disability).

  När man räknar så blir psykisk sjukdom och missbruk den i särklass tyngsta sjukdomsbördan i världen. Sådana problem utgör nästan en fjärdedel av all sjukdom och allt lidande”

  Med denna information som visar psykologins totala misslyckande efter att ha grundat ett paradigm med samtalet som grund – Freud hade fel, samtalet kan inte lösa komplexitet vilket 1000-tals utvecklingsprocesser inom olika områden visat gång på gång. Det krävs en visuell överblick som är möjlig att lära ut till den som lösa problemet och i dessa fall är det patienterna själva.

  – Lösningen finns idag, är det då acceptabelt att ansvariga för dessa frågor på kommunnivå, regeringsnivå, landstingsnivå – och andra ansvariga som fått möjlighet att visa nyfikenhet – eller reagera på något sätt inte tar Psykologisk orientering med karta på allvar?

  Psykologisk orientering är det enda som hittills visat mycket goda resultat för hur komplexa psykiska problem – oavsett om de är grundade i missbruk eller annat – ska hanteras för att lösas. http://www.tedestrand.se

  Karin Bojs rekommenderar alla med makt att läsa artiklarna på The Lancets hemsida. Det räcker inte, om ingen tar del av lösningen jag visar och endast läser om de enorma problemen om och om igen kommer ingenting att hända. Jag rekommenderar alla med makt att påverka att läsa om Psykologisk orientering med karta och att hjälpa till med den fortsatta utveckling som krävs för en validering.

  Läs gärna denna artikel som ett första steg: http://tedestrandmetoden.se/media/tidningsklipp_feb2013.pdf

  Anders Tedestrand
  Psykologisk orienteringstränare

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar