Share This Post

_center_content / Barn och unga / Förebyggande arbete / Psykiatri / Socialt arbete och hälsa

Våga prata om psykisk ohälsa

Charlie Eriksson, foto: Francis Löfvenholm

Charlie Eriksson.
Foto: Francis Löfvenholm

Sociala Nätet har pratat med Charlie Eriksson 25 år, killen med ”backslick” som vill föra in samtal om psykisk ohälsa i vardagsrummet. Efter flera självmordsförsök och tvångsintagning på psykiatrisk intensivvård, driver han nu företaget ”Aldrigensam” och sprider på sätt hopp.

Charlie Eriksson ser till det yttre ut som en helt vanlig ung student. Han är uppvuxen i en stabil familj med tre äldre bröder, är sportig, ambitiös, social och har mycket vänner. Charlie är perfektionist och har stora framtidsdrömmar om att bli ekonomiskt oberoende. På sin hemsida aldrigensam.com berättar Charlie sin historia om att drabbas av psykisk ohälsa.

Panikångest

Våren 2013 drabbas Charlie, som studerar på universitetet i Kalmar, helt plötsligt av en panikångestattack. Han får svårt att andas, hjärtat rusar och Charlie som inte vet vad en panikångestattack är blir så rädd att han ringer 112 för att få prata med någon. Larmpersonalen kan inte hjälpa honom utan uppmanar honom att ringa efter en taxi som kan köra honom till psykakuten. Charlie blir sittande och gråtande tills attacken gått över och tänker sedan inte mer på det inträffade.

Självmordsförsök

Dagen därpå drabbas han av ytterligare en attack. På grund av bemötandet från larmcentralen kvällen innan, och för att bli av med de fruktansvärda känslorna samt de fysiska symtom en panikångestattack ger, väljer han att lösa situationen på ett annat sätt. Charlie tar en överdos värktabletter blandat med alkohol och ringer sedan 112 och meddelar att han försökt ta sitt liv.

Han tänker att nu får jag hjälp! Dosen han tagit var dödlig men Charlie har tur och klarar sig utan fysiska skador. Han blir inlagd på en psykiatrisk avdelning med diagnosen depression. Den har utlösts av stress i kombination med högt ställda krav på sig själv. Efter några dagar skrivs han ut och får träffa en psykiatriker samt får medicin mot sin depression.

PIVA (psykiatriska intensivvårdsavdelningen)

Livet som student fortsätter och trots att Charlie tycker sig må bättre drabbas han av ytterliga panikångestattacker. När han får sin femte attack blir han så rädd att han sväljer stora mängder av lugnande medicin och värktabletter. Denna gång blir han medvetslös och är riktigt illa ute men klarar sig mirakulöst. Han blir inlagd på psykiatriska intensivvårdsavdelningen (PIVA) med ett beslut om LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

Kommer ut

Charlie upptäcker under sin sjukhusvistelse att livet på psyket inte är alls som han har trott. Personerna i hans omgivning som också är inlagda är inte tokiga, tvärtom har de liknande upplevelser som han själv. Det gör att det börjar gro en tanke hos Charlie om att dela med sig av sina erfarenheter. Efter sin tid på PIVA ”kommer Charlie ut” som han säger. Det vill säga han börjar berätta om sin sjukdom istället för att skämmas över och dölja den.

Aldrig ensam

Numer bor Charlie i Göteborg och arbetar heltid med projektet ”Aldrigensam”. Han ursäktar att han varit svårt att nå för en intervju men arbetet gör att det är fullt upp.

– Varje dag hör det av sig personer i alla åldrar som jag försöker ge råd och stöd i sin kamp mot den psykiska ohälsan, berättar Charlie
Charlie är en väl anlitat föreläsare om sina erfarenheter kring psykisk ohälsa. Han tillverkar också (med hjälp av volontärer) armband med texten ”aldrigensam”. Armbanden som finns att köpa på hemsidan har olika design för att passa både tjejer och killar. Tidigare tillverkades ett av armbanden i samma klubbfärger som Djurgårdens IF, vilket var en väl genomtänkt idé för att placera ämnet psykisk ohälsa i en manlig värld.

– Min förhoppning är att fler killar ska våga berätta om psykisk ohälsa. Om fler, både killar och tjejer, vågar berätta att de lider av psykisk ohälsa och vågar söka vård skulle det bli färre självmord, menar Charlie.

Psykisk ohälsa drabbar allt fler och även i unga åldrar. Idag mår Charlie bra, livet rullar på som han själv uttrycker det. Han inte har haft någon panikångestattack sedan 2013 men är medveten om sina begränsningar och har lärt sig att lyssna på sin kropp.

– Man måste ge det tid och acceptera och bearbeta det som hänt. Det går inte att stressa igenom den här sjukdomen. Innan man får professionell hjälp kan man söka information och ställa frågor på hemsidan, aldrigensam.com eller via Facebook, hälsar Charlie Eriksson.

Text: Ylva Alsterlind

Läs mer om Charlie Eriksson och hans arbete på www.aldrigensam.com
och på Facebook.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar