Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Vad tycker familjehemsföräldrar om att uppdraget som kvalificerat familjehem inte räknas som arbetslivserfarenhet?

I går lade jag ut en länk till bloggtexten som jag skrev på ett forum för familjehemsföräldrar på Facebook, den texten som alltså handlade om att “Sara” inte kunde tillgodoräkna sig de år som hon varit kvalificerat familjehem när hon sökte in till en behandlingsassistent-utbildning, Sara skrev bla så här: “Kvinnan jag pratade med kränkte mig totalt, hon menade att familjehemsvård inte får räknas som arbete eftersom de placerade ska vara på lika villkor som mina egna barn.”

Här kommer de kommentarer jag fick från familjehemsföräldrar, alla är givetvis anonyma med du ser vem som är jag och det som Sara skrivit:

“Pelle”: “Jag håller med kvinnan i att det inte är arbetslivserfarenhet. Det är dock en livserfarenhet. Idag är det ett uppdrag, ingen anställning. Tanken med familjehem är just att de barn ska vara precis som sina egna i hemmet. Det framgår tydligt i lagstiftarens förarbeten och tolkningar som fortfarande görs. Sedan kan man kontrakterad med arbetsliknandeförhållanden.”

Igår kl. 12:43 · Gilla

Eva-Lena Edholm Privat: “Fast det är ju det som är problemet att Sara inte kan räkna sina år som kvalificerat familjehem som arbetslivserfarenhet .
Hon har haft 40-åringar som slussats ut från fängelset, unga med sån grov problematik att de borde suttit på institution men blivit familjehemsplacerade för att undvika förvärras som det ofta blir vid insutioninsvård.
De tonåringar/vuxna som placerats hos henne har inte varit jämförbara med hennes biologiska barn.

När jag var familjehem till 9 tonåringar med missbruks- och kriminalitetshistorik, självskadebeteende, traumatiseringar, varit utsatta för sexuella övergrepp och misshandel samt att alla hade stora problem i skolan. Vi fick använda ett helt annat sätt att tänka för att hjälpa dessa tonåringarna att starta positiva processer.
Våra biologiska barn har ingen problematik alls, men jag kämpade för och engagerade mig i våra placerade tonåringar precis som om de vore mina biologiska.

I min biologiska familj har jag inte samarbetat med socialtjänsten, BUP och biologiska föräldrar, men som familjehem kommer dessa med på “köpet”

Enligt mig är det här arbetslivserfarenhet eftersom jag såg på uppdraget som ett arbete, då det behövdes mycket mer kunskap och pedagogik än om vi fortsatt varit bara en biologisk familj.
För 8 av 9 som var placerade hos oss har det gått bra för, det resultatet är jag nöjd och stolt över.

Och mina år som familjehem räknar jag som att det är likvärdigt med arbetslivserfarenhet och det är otroligt dåligt att det inte klassas som jämförbart med tex vikariat på HVB.”
22 tim · Har redigerats · Gilla · 1

“Pelle”: “Jag förstår vad du menar. Dock har vi nog två olika syn på familjehemsuppdraget som arbetslivserfarenhet.”
22 tim · Gilla

“Lasse”:  “Att inte se familjehems verksamhet som en arbetslivserfarenhet är mycket underligt. Betänk hur mycket kontakter och annat som krävs av ett familjehem. Ska återkomma kring detta.”
20 tim · Gilla · 1

“Pelle”: “Jag håller med dig. Men utifrån dagens “regler” ser det inte ut så. Du kan aldrig få ett arbetsintyg tex. Så länge det är ett uppdrag, blir det inte arbetslivserfarenhet, då det inte finns några arbetsgivare- och arbetstagarförhållanden. Jag ser inte vår placering som ett arbete, även om det är arbetsamt.” 

20 tim · Gilla

“Sara”:  “Där måste vi ju få till en förändring kanske tydligare separera den förstärkta familjehemsvården. Visst du ska kunna erbjuda dessa ungdomar en bra familjär miljö att få vara en i familjen är ju självklart, men som Eva-Lena Edholm Privat säger är det ju omöjligt att ta emot dem på samma vis som lilla Kalle som inte kan bo hemma för hans föräldrar har missbruksproblem.

Lilla Kalle behöver du inte ta UP (urinprov) på två till tre gånger i veckan eller skriva låååånga vecko rapporter flylla i skattningsskalor ha möten med handledare en gång i veckan mm med. Om vi nu med hjälp av handledare som stöttar oss och vägleder gör i princip samma sak som ett hvb hem, varför ska inte vi få tillgodoräkna oss detta i ett syfte som att vidareutbilda oss??

Nä du kan inte få ett arbetsgivarintyg det förstår jag är omöjligt, men ett intyg från organisationen borde räcka. Jag anser mig mer erfaren än någon 25-åring som glidit in på en räkmacka och utan utbildning jobbat på hvb hem i fyra år. Jag tror starkt på den förstärkta familjehemsvården, men den ska användas på rätt sätt och inte att användas som en lösning när kommunen inte lyckas rekrytera egna familjehem. Den ska finnas som ett bra alternativ till institutions vård. En gång har jag dock gjort bedömningen att avsluta mitt uppdrag för placeringen haft för stora aggressionsproblem för att kunna vara i en familj bland andra barn och ungdomen i fråga verkligen behöver mer vård än vad vi kunde ge.

Om jag kan inte får inte kalla det arbete, vad gör jag hemma då?? En vuxen ska vara hemma heltid och få ersättning motsvarande en heltids lön…….lite motsägelsefullt. När du är hemma och skola in en liten ny placering och få lbf, då har du ju oftast ett arbete att gå tillbaka till eller så väljer man som många att ha några st placeringar så man är hemma heltid jämt  iaf vilket jag tycker är klokt, för stort eller litet barn som placeras eftersom de placeras av en orsak och behöver mer av vår tid tålamod kärlek och stöttning än våra egna barn. Jag brukar säga att jag jobbar åtta timmar om dagen dygnets övriga timmar gör jag gratis av ren kärlek.”

 

Eva-Lena Edholm, Föreläsare

Hemsida: www.evalenaedholm.se 
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook: www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark

Eva-Lena Edholm

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar