Det är inte vem som helst som får kalla sig psykolog eller psykoterapeut. Dessa titlar är nämligen skyddade av lagen och det krävs en legitimation för att få utöva dessa yrken. En sådan legitimation utfärdas av Socialstyrelsen.
Psykolog
Psykologer utbildas på högskola och universitet på psykologprogrammet som omfattar 5 års utbildning. Utbildningen innehåller både teori och praktik. Bland annat hålls i slutet av utbildningen terapi med egna patienter under handledning. Under utbildningen måste man själv gå i terapi. Efter psykologexamen krävs ett års handledd praktisk tjänstgöring i psykologarbete för att få legitimation som psykolog.
Psykologers arbete handlar om att utreda, diagnostisera och behandla psykiska problem och sjukdomar samt att förebygga psykisk ohälsa. För att kunna hjälpa en person som mår psykiskt dåligt måste man veta hur friska, stabila människor fungerar. Den kunskapen kan också användas för att stödja både enskilda personer och personalgrupper i sin utveckling. Att stödja, vägleda och motivera är viktiga arbetsuppgifter för psykologer.
Man kan också arbeta med att handleda och ge råd och stöd till dem som i sitt jobb möter människor med svåra problem och som själva utsätts för stress. Även organisationsutveckling ingår i psykologernas kompetensområde.
Psykoterapeut
Legitimationsgrundande utbildning till psykoterapeut finns vid påbyggnadsutbildningen i psykoterapi inom högskolan. Utbildningen omfattar 3 år på halvtid och finns vid flera av landets högskolor och universitet samt hos ett antal fristående utbildningsanordnare.
För att få tillträde till den legitimationsgrundande utbildningen (kallas också Steg 2) måste man bland annat ha en grundläggande psykoterapiutbildning (även kallad Steg 1). Legitimerade psykologer och läkare med specialistutbildning i psykiatri är behöriga till den legitimationsgrundande utbildningen. Den grundläggande psykoterapiutbildningen ges bland annat av studieförbund och de privata utbildningsanordnare som ger den legitimationsgrundande utbildningen.
Även vissa andra yrkesgrupper kan utbilda sig till psykoterapeuter, såsom socionomer, sjuksköterskor, präster och skötare inom psykiatrisk vård.
Psykoterapeutens uppgift är att i samtal med patienten undersöka psykiska problem, kartlägga hinder och möjligheter och att hjälpa patienten att hitta åtgärder för att hantera problemen. Behandlingen kan ske som kort- eller långtidsterapi för individer, familjer eller grupper. Metoderna skiljer sig åt beroende vilken form av psykoterapi det handlar om. Några exempel på etablerade psykoterapiformer är psykoanalytisk och psykodynamisk terapi, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi.
Sammanfattning För att få jobba som en psykolog eller psykoterapeut krävs legitimation. En sådan legitimation utfärdas av Socialstyrelsen. En psykolog kan vidareutbilda sig till psykoterapeut, men en psykoterapeut behöver inte vara utbildad psykolog utan kan ha ett annat grundyrke, exempelvis en präst eller en socionom.
Källa: www.arbetsformedlningen.se
Text: Karl-Peter Johansson