Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Vad är det som gör att åratal som kvalificerat familjehem inte räknas som arbetslivserfarenhet?

Det är dags att värdesätta arbetet som familjehemsförälder och se det som den arbetslivserfarenhet som det faktiskt är. Hur kan det få vara så att åratal av uppdrag som kvalificerat familjehem inte är värt någonting för “Sara” som ska söka in på utbildning? Och hur kan det vara så att en socionomutbildning anses finare än den erfarenhet och utbildning som till exempel jag har?

Sara skriver till mig i ett mejl och berättar:

“Jag trodde i min enfald att jag kunde söka in på en utbildning till behandlingassistent med psykosocialinriktning, antagninskravet är fyra års arbetslivserfarenhet med psykosocialt arbete. Kvinnan jag pratade med kränkte mig totalt, hon menade att familjehemsvård inte får räknas som arbete eftersom de placerade ska vara på lika villkor som mina egna barn.

Hon förstod inte alls vad jag menade när jag berättade att det är skillnad på familjehemsuppdragen, och att vi arbetat som förstärkt familjhem med uppdrag som till exempel 40-åringar som slussas ut från kriminalvården och 20-åring frivårdsplacering med grava alkoholproblem. Vi har haft åratal av placeringar med mycket stora behov av stöd eftersom de haft både diagnoser och traumatiseringar med sig som ett tungt livsbagage med sig och vi har faktiskt hjälpt många genom att vända deras liv i en positiv riktning.”

Det ÄR skillnad på att ha arbetslivserfarenhet från att ha arbetat på ett behandlingshem/ungdomsboende/HVB och att vara familjehem. Jag vet för jag har arbetar både på “boenden” av olika slag och haft uppdrag som familjehem och, vet du, det är en enorm skillnad för när jag har ett “vanligt arbete” så får jag gå hem och vara ledig, jag får semester och jag får högre lön med o.b tillägg när arbetstiden blir “obekväm”.

Varför räknas då inte åratal av uppdrag som kvalificerat familjehem som en arbetslivserfarenhet?

Något som påverkar mig själv är det faktum att socionomutbildning verkar vara mycket finare och betydelsefull än min arbetslivserfarenhet och utbildningskompetens, även om jag själv nog tycker att de är likvärdiga….

Gävle socialtjänst (min hemstad) startade ett treårigt projekt för något år sedan, det arbetet såg ut att vara specialanpassat för den kompetens som jag har…..det berodde förmodligen på att jag på ett möte med den socialtjänsten några månader tidigare, hade föreslagit nästan exakt detta arbetssätt för att förbättra familjehemsvården.

De sökte personer som skulle arbeta på ett sätt som liknar de privata organisationernas sätt att arbeta med förstärkt familjehemsvård, det skulle bli ett team och i mitt “personliga brev” i ansökan till arbetet skrev jag b.la: “Dessutom skulle jag få möjlighet att arbeta inom familjehemsvården tillsammans med socialtjänsten och psykolog. Jag vill ständigt lära mig nya saker och få ta del av andra yrkesgrupper och människors erfarenheter, dessutom skulle min kompetens tillföra ytterligare ett perspektiv vilket skulle höja möjligheterna för ett bra projektresultat.”

Jag fick inte jobbet utan det gick till utbildade socionomer (samma slags utbildning som de andra på socialkontoret) Häromdagen läste jag en annons på Facebook där de vill ha en föreståndare “söker nu en Socionom som är redo att leda arbetet på detta HVB hem för unga tjejer.”

Är socionom verkligen universallösningen?

Här har du mitt CV i förkortad version:

  • Distansutbildning: ”Intensive 1: Making senes of kids”, ”Intensive 2: Challening childhood problems” med Dr Gordon Neufeld, Kanadas främste barn- och ungdomspsykolog med ett utvecklingsvetenskapligt perspektiv.
  • Magisterexamen i Barn- och Ungdomsvetenskap. Magister uppsatsen: “Familjehemsföräldrars behov av stöd från socialtjänsten – familjehemsföräldrars välmående påverkar det placerade barnet.”
  • Grupphandledare på Systemteoretisk och Saluten grund.
  • Flera kurser på Stockholms Universitet med inriktning mot Barn- och Ungdomar i svåra livssituationer.
  • Förskollärare.
  • Nio års erfarenhet av att vara familjehem, sammanlagt 9 tonåringar placerade under dessa år.

Eva-Lena Edholm, föreläsare

 

Hemsida: www.evalenaedholm.se 
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook: www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark

Eva-Lena Edholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar