Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Skicka ut politiker på praktik så de har insikt i vad de beslutar om.

I dessa valtider blir vi överösta med det ena budskapet efter det andra om “Hur BRA det blir” om just det där partiet eller det här partiet vinner. Om alla verkligen håller det de lovar så kommer Sverige att bli ett väldigt härligt samhälle, men hur många av oss vanliga människor (och väljare) tror egentligen på att de kommer att genomföra de här förbättringarna?

Jag har ett förslag som jag är säker på skulle höja trovärdigheten på att politiker verkligen vet vad de pratar om och vill arbetarnas bästa: PRAKTIK

Om du arbetar inom vården, barnomsorgen, skolan eller det mesta annat så har du under din utbildningstid fått ha praktik på en arbetsplats så du får en inblick i hur det är att arbeta i verkligheten, du har fått jobba på samma villkor som personal som förhoppningsvis har en massa erfarenhet för att lära dig ditt framtida yrke. Det skulle vara helt galet att ta bort praktikveckorna för blivande sjuksköterskor, förskollärare, snickare, vårdare, lärare ….

Men hur många politiker har arbetslivserfarenhet av det som de bestämmer över?

Har de som sitter i utbildningsnämnden någon som helst koll på hur det är att arbeta som lärare? Jag känner en man som är barn- och utbildningsnämndens ordförande, han skrev på min FB sida: “Jag deltar som politiker i en satsning som heter SKL matematik, en satsning som lika mycket handlar om ledarskap på olika nivåer som matematik. Där diskuteras en del av de frågor du ställer. Politiker ska inte lägga sig i hur läraren sköter sitt arbete, vi ska ge förutsättningar och följa upp. Det är rektor som ska leda den enskilda skolan.”

Fast jag menar att om politiker verkligen ska veta hur det är i dagens skolan så borde praktik vara en självklarhet, testa att vara lärare en vecka, för att se och uppleva vad som behövs. Tänk vilka härliga diskussioner det skulle bli om alla politiker faktiskt hade praktiserat i samband med att de deltar i  den så kallade SKL satsningen. Dessutom skulle de ha varit utspridda över olika skolor, klasser och förskoleklasser både privata och kommunala, och verkligen vara delaktig i det dagliga arbetet så att alla politiker kunde tillföra sitt perspektiv på hur de upplevt skolan i just deras kommun när de sedan skulle diskutera.

Förutom att uppleva en arbetsvecka i den verklighet som de ska besluta om, så skulle de få prata med de verkliga experterna på området: de som arbetar inom skolan varje dag. Politikerna skulle kunna ta reda på hur utbildningsnämnden kan hjälpa lärarna att göra skolsituationen hanterbar, begriplig och meningsfull.

Vilken skillnad det här skulle innebära för beslut som tas och dessutom lovar jag att politiker skulle uppfattas som några som verkligen vill arbeta för att förbättra samhället och inte några som bara står bredvid och ger direktiv.

Eva-Lena Edholm, Föreläsare

Hemsida: www.evalenaedholm.se 
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook: www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark

Eva-Lena Edholm

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar