Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Rutinaktivitetsteorin?

Alla professioner har sin egen fackjargong. Inom polisen älskar man förkortningar, socialt arbete har sin egen vokabulär och datoriseringen har gett oss mängder med nya begrepp, som vi försöker lära oss för att kunna kommunicera med supporten.

Häromdagen när jag läste en forskningsrapport, inträffade ett irriterande fenomen: efter fem sidor måste jag börja om från början. Jag förstod inte ett nånting av vad jag läste. Efter tio sidor började jag fuska. Hoppade fram ett par kapitel. Läste ingresser, bildtexter och tabellförklaringar. Backade tillbaka igen. Fixade en kopp te. Och efter ytterligare några sidor gav jag upp. Det är lönlöst att försöka läsa ett språk som man inte förstår.

Även brottsförebyggare har sitt fikonspråk. Rutinaktivitetsteorin. Smaka på den. Det går inte ens att gissa sig till vad det handlar om. Men för oss initierade är det glasklart. Kan det vara så, att vi använder facktermer för att identifiera varandra, att hitta gelikar och att samtidigt utestänga andra från vår gemenskap? Inte nödvändigtvis för att markera att vi är bättre än andra – även om det också kan finnas med i bilden – utan för att markera att vi är en del av ett alldeles eget skrå.

Genom att skrota gamla begripliga uttryck till förmån för nya, okända kan vi öka avståndet mellan vår egen grupp och de andra. Personalchefen jobbar inte med personal längre, utan med hr. Vi har slutat införa nya metoder – numera implementerar vi dem. Och arbetsgivaren vill inte ha din meritförteckning, utan din cv.

Efter ett tag blir de nya begreppen välkända, och då byter vi ut dem igen.

Men det värsta är att vi ibland tycks tro att världen blir bättre när vi beskriver den med krångliga ord.

(Rutinaktivitetsteorin? Den innebär att ett brott kan begås bara under förutsättning att:

1. det finns en motiverad gärningsman
2. det finns ett lämpligt objekt, och
3. detta objekt är oskyddat.)

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar