Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Läker motion skavsår?

“Aj, nu fick jag skavsår, men du tycker förstås att jag ska motionera
mot det!” muttrade min son surt för några år sedan, urless på mitt
nyfrälsta motionspredikande. Efter en vår av ständiga infektioner med förlamande trötthet hade jag och min man beslutat oss för att börja ett nytt hälsosammare liv. Jogga, det lät perfekt. Tidseffektivt, billigt, kan göras när som helst och var som helst. Vi hittade ett program för nybörjare. Vi skulle springa i 1 minut, gå i 9, springa i 1 minut, gå i 9, springa i 1 minut, gå i 9. I takt med att konditionen förbättrades ökade man springtiden. Det lät perfekt.

Vi startade första dagen på semestern, på den lilla grusvägen på landet. De första 25 sekunderna gick jättebra. Vi kände hur hälsan bredde ut sig i kroppen. Sen började det gå trögare. En minut är egentligen väldigt lång tid. Ju mer vi tittade på sekundvisaren ju långsammare gick den. Efter 50 sekunder fick vi bryta, flåsande så korna i hagen nyfiket närmade sig staketet.

Det tog tid att komma i form. Musklerna skulle växa, hjärtat pumpa effektivare och blodådernätet hinna bre ut sig i kroppen, fick vi höra på en hälsoföreläsning på jobbet. Det tog flera år innan joggandet blev en naturligt del av vardagen. Men jo, den långa raden av folkhälsovinster jag läser i våra rapporter stämde. Piggare, gladare, mindre sjuk. Om det får effekt på framtida hjärt-kärlssjukdomar, stroke och demens och om det förlänger livet återstår att se.

Men sundare levnadsvanor innebär inte bara hälsovinster för individer. Det ger stora ekonomiska vinster för sjukvården men även socialtjänsten och samhället som helhet. Och det är aldrig för sent att börja. En studie såg betydande hälsovinster även för personer över 75 år som började motionera. Vad kan göras i socialtjänsten för att lyfta frågor om förebyggande hälsoinsatser? För äldre, ungdomar i HVB-hem och personer med funktionsnedsättningar? Och de andra?

Men skavsår, det menar inte ens jag att motion hjälper mot. Jo, kanske förresten, blodcirkulationen förbättras ju, kanske läker även sår snabbare av lite joggning?

Karin Mossler

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar