Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Kafka på stranden

tisdag den 24:e februari

Idag började bokrean. Jag botaniserade på Åkerbloms i Umeå. Bland fynden finns Haruki Murkamis Kafka på stranden. Köpte på mig en trots att jag redan läst den. Det blir en utmärkt present. Japanen Murakamis böcker skildrar människors rörelser mellan det synliga yttre och en annan värld – en inre osynlig. En värld där andra regler gäller och där vi människor styrs av dunkla krafter. Det är i den världen våra undermedvetna möts. Det är verkligen magisk realism med betoning på magisk.

Om personerna i Murakamis böcker skulle hamna i läkarstolen skulle de nog alla få en rad olika diagnoser. Deras kamp liknar ibland den kamp som personer som kämpar med svåra psykiska problem beskriver. Kampen för att få de den yttre världen och den inre att samverka till det bästa.

En vän till mig har en son som nästan ständigt befinner sig i ett psykostillstånd. Han behöver mycket stöd och bor i ett gruppboende. I sin psykos är han en viktig general. Vid några tillfällen har han mått bättre och börjat närma sig omgivningens verklighet. Men insikten att han egentligen är en person som har stora problem blir för jobbigt. I den verkligheten han träder in i är han en “sån där psyksjuk” som bor på ett gruppboende. Han glider tillbaka och föredrar generalsposten framför det andra. Att bli en med allra lägst status i samhället.

Jag tänker på detta och regeringens beslut om att satsa 24 miljoner på att förändra attityderna kring personer med psykisk sjukdom och psykiska funktionshinder. En satsning som många av oss jobbat länge för att få till. Äntligen uppmärksammas den diskriminering som personer med psykiska funktionshinder möter.

Att ändra attityder är inte lätt. Men det finns sätt. I oktober ska Handisam i samarbete med flera parter presentera en plan för hur arbetet ska läggas upp. Klart är att stora satsningar behövs. Målet är delaktighet, att det ska bli lättare för personer med psykiska funktionshinder att ta sig vidare i samhällsliv, arbete, relationer och äventyr. Speciellt de med svårast problem. Kanske kommer min väns son då våga ta hela steget.

David Ershammar

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar