Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Hallå där socialtjänster, jag har kunskap och erfarenhet som är en tillgång och vill samarbeta

Jag bor i Gävle och i fredags upptäckte jag att SkolFam hade konferens i min hemstad, självklart tog jag tillfället i akt och släppte min dator för att gå ner till konserthuset och presentera mig för personal från socialtjänsten. Det gäller ju att ta varje chans till att visa att jag finns och att min ambition är att förbättra familjehemsvården. Jag önskar ju att socialtjänsten förstod att min kunskap och erfarenhet är en tillgång som jag vill dela med mig av, att vi kan arbeta tillsammans för att nå ett bra resultat.

Självklart så hade de avslutat konferensen lite för tidigt så jag fick “fånga upp” deltagarna på deras väg mot stan, fast det kändes bra ändå och jag hann berätta lite om mig själv ( i raketfart), lämna över visitkort och infolappar om föreläsningar innan jag gick vidare till nästa person.

Men jag undrar jag vilken bild de fick av mig…. jag kanske inte ser ut som en traditionell föreläsare och kanske gjorde jag ett virrigt intryck. Jag önskar att jag fick en chans till för att förklara vad det är som upptar min hjärna till bristningsgränsen nu för tiden:

Nu sitter jag och jobbar med min nya föreläsning hela dagarna och även på kvällstid, allt känns som ett enda skriva skriva skriva och tiden bara flyger i väg.

Nuvarande projekt: En föreläsning om det salutogena förhållningssättet (= vad det är som gör att människor mår bra) sen ska hela föreläsningen översättas till engelska som ska hållas i Villnius den 24 september. titel: “Strengths, health factors and opportunities – how a salutogenic approach can help young people forward.”

Vila en dag.

Nästa projekt: Sammanställa en utbildningsdag som jag ska ha för personal på socialtjänsten i Malmö 9 oktober. Uppdrag: Utbildningsdag för socialsekreterare med inriktning mot att att förstå ensamkommande flyktingbarn. Upplägg: Föreläsning som följs av workshop, sedan en annan föreläsning som följs av workshop. Teori och praktiska övningar varvas för att göra materialet lättillgängligt.

Grundas i mina teoretiska kunskaper (dvs utbildningar jag gått): Dr Gordon Neufelds teori om anknytning och separations betydelse för människor, hans arbete är en kombination av utvecklingspsykologi, anknytningsteori, modern neurobiologi och antropologi. Neufeld har genom att studera all forskning kring anknytning gått 5 steg längre i anknytningsteorin än vad Bowlby gjorde. Detta kombineras med en liten del av Systemteori – Riktar uppmärksamheten mot relationer och hur vi påverkar varandra, som ringar på vattnet. Det finns inga syndabockar utan vi letar efter en förståelse för att det som händer är en följd av en tidigare händelse. Människor är olika på insidan också och det som finns inuti mig påverkar hur jag tolkar det som händer, det du säger och världshändelser. Och lite grann Salutogent förhållningssätt  – Vi utgår från när det fungerar bra och bygger vidare genom att få tillvaron mer begriplig, hanterbar och meningsfull vilket är ett väldigt bra verktyg för att kunna hantera livets problemsituationer på ett positivt sätt.

Vila en dag

Nästa projekt: Förbättra föreläsningen “Anknytning, självbilder och relationer” (jag har såklart hittat smarta förbättringsmöjligheter nu när jag jobbar med den nya föreläsningen) som jag ska hålla för familjehemsföräldrar i Malmö den 8 oktober.

Jag ser fram emot den 10 oktober. Och DU, om du jobbar inom socialtjänsten så kan jag tala om att efter den 10 oktober så har jag två föreläsningar och en utbildningsdag som jag lovar passar perfekt för er och era familjehem!

Eva-Lena Edholm, Föreläsare

Hemsida: www.evalenaedholm.se 
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook: www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark

Eva-Lena Edholm

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar