Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Familjehem – uppdraget som påverkar din framtida ekonomi mer än du tror

Har du tänkt på en sak; vad händer med familjehemsföräldrar när uppdraget är slut?

Familjehemsuppdraget räknas inte som arbetslivserfarenhet: 

Jag berättade förut om Sara som inte fick tillgodoräkna sig åren som kvalificerat familjehem när hon sökte in till en behandlingsassistentutbildning med psykosocial inriktning, antagninskravet var fyra års arbetslivserfarenhet med psykosocialt arbete och  enligt bestämmelserna får inte familjehemsvård räknas som arbete eftersom de placerade ska vara på lika villkor som mina egna barn.

Wilma, en annan familjehemsförälder skrev till mig apropå Saras berättelse: “det är faktiskt kränkande att tro att jag bara gått hemma i 20 år och ätit praliner” när jag gjort en otrolig samhällsnytta, över 50 placeringar och lärt mig SÅ mycket under resans gång så t.o.m en del socialsekreterare brukar fråga hur man gör när xxxxx händer.” 

Enligt mig borde det vara en självklarhet att familjehemsuppdrag ska räknas som en merit och likvärdigt med arbetslivserfarenhet, det här är något som socialtjänsten lätt skulle kunna genomföra genom att ge intyg som den som vill studera eller söka arbete kan visa upp. Dessutom så kan de klämma in det i någon lag eller rekommendation någonstans.

Du får ingen A-kassa när uppdraget upphör: 

2010 har det skett en förändring när det gäller A – kassan: Familjehemsföräldrar har numera rätt att räkna uppdragstiden som överhoppningsbar tid vid bestämmande av ramtid (prop.2009/10:49), vilket gör det nästan jämförbart med föräldraledighet.
Men det står också att det gäller ”under vissa förutsättningar” för familjehemsföräldern, vilket gör att lagtexten är öppen för tolkningar. Denna nya lagändring står fortfarande inte i de kommunala riktlinjerna och socialtjänsten borde förmedla reglerna om A-kassa till familjehemsföräldrar, det innebär att familjer lättare kan välja att vara familjehem under en kortare tidsperiod utan att riskera sin ekonomi när uppdraget avslutas.

När vi slutade vårt uppdrag som familjehem i juni 2011 fick jag veta att jag inte hade rätt till A-kassa, fast jag betalat in min fackavgift och A-kassa till Lärarnas fackförbund under alla år. Jag hade inte heller något sommarvikariat inom omsorgen den sommaren, en tonåring som var placerad hos oss den våren gjorde det omöjligt för mig att ta timvick eftersom tillvaron var så oförutsägbar: Grabben rymde, begick rån, tog droger, hotade mig och jag hade verkligen upplevelsen av att jag var den enda vuxna som kämpade för honom.

När vi slutade som familjehem efter nio år hade jag alltså ingen A- kassa, inget sommarjobb och vi hade använt alla våra besparingar för att få vardagen att gå runt.

Familjehemsuppdraget ger inte rätt till tjänstepension: 

Familjehemsföräldrar behöver få veta vad som står i kommunala riktlinjerna mer än att de bestämmer arvode och omkostnader, ex ingen semester ingen tjänstepension. Hur kommer det att påverka de familjer som arbetat som familjehem under stora delar av sitt liv? Det är ofta kvinnan i familjen som varit hemma med familjehemsbarnen under många år…

Jag fick ett kommentar om det här på Facebook häromdagen, Marianne skrev :”har varit familjehem sedan 1979 o min pension kommer att ligga på 7000 kr, inget man lever lyx av” 

Det finns ingen kollektiv olycksfallsförsäkring/livförsäkring:

Vad händer egentligen om du skadar dig eller din om partner dör när ni har uppdrag som familjehem och inget “vanligt arbete? Det skulle ju kunna innebära en ekonomisk katastrof (förutom allt annat lidande) så det är bäst att ha en riktigt bra privat försäkring, jag hoppas att du har tänkt på det om du nu är familjehem……

Det är tur att livet som familjehem faktiskt oftast är väldigt härligt och fullt av kärlek, men är det inte dags att uppdraget värderas högre för att passa in i det samhälle vi lever i ? Det var länge sen som det räknades som “ett kall” att ta hand om människor.

Eva-Lena Edholm, Föreläsare

Hemsida: www.evalenaedholm.se 
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook: www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark

Eva-Lena Edholm

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar