Share This Post

Socialt arbete

En arg snickare och socialt arbete

Vad har en arg snickare med socialt arbete att göra? På många sätt inget alls, men på andra sätt är alla jobb lika. Om man är alltför rädd för att visa vad man inte kan och försöker fuska ihop något så finns risken att resultatet blir ett skevt hus. Eller en kantrad relation till en klient kanske? Arge snickaren Anders Öfvergård intervjuas i senaste numret av Chefstidningen (s 32, utgiven av Akademikerförbundet SSR bl a). Han säger att ett projekt avstannar eller blir fel när vi av rädsla för att verka okunniga inte vill släppa in andra och ta emot hjälp.

För mig handlar det om att lita på sig själv och sina förmågor. Det är skönt att komma så långt med sig själv att man kan säga: Jag gjorde fel och jag vet inte hur jag ska lösa det.

Anders menar att erkännandet av de egna bristerna visar att man litar på dem man arbetar med och deras kunskaper och lösningar.

Jag kommer att tänka på en situation som jag hamnade i när jag var 26 år och hade arbetat ett kort tag på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Jag hade efter övertalning gått med på att göra tre bedömningssamtal i ett ärende som jag kände mig alldeles för liten inför. Jag tycker inte att man någonsin känner sig som ett riktigt proffs när man sitter tillsammans med någon där livet är svårt, men det här ärendet var något annat. Det kändes inte möjligt för mig att arbeta med. Jag gjorde mina bedömningssamtal och var ännu mer övertygad om att det krävdes någon med mer erfarenhet än mig. Jösses så jag fick kämpa för att bli hörd. Inte förrän jag dragit ärendet i handledning fick jag hjälp av handledaren att övertyga mina mycket erfarna, men överbelastade kollegor att ta ärendet.

På ett sätt var det lätt den gången eftersom jag var så ung och de andra så erfarna. Hade jag lika envist drivit mitt behov av hjälp idag? Det är den ena frågan jag landar i. Den andra handlar om vilken miljö vi som arbetskamrater skapar tillsammans; är det möjligt att säga att det är för svårt? Och vad gör man när arbetet är så svårt att ingen med säkerhet vet vad man ska göra och det inte finns någon annan att lämna vidare till? Det är en situation och en fråga som förmodligen löses bättre med ödmjukhet än med tillkämpad tvärsäkerhet. Eller vad tror du?

Ps. Läs nyheten Ung får tyngst jobb som handlar om en undersökning gjord av SKTF.

Kristina Granath

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar