Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

En ACT-bok för alla läsare:Jakten på lyckan en fälla som gör oss olyckliga?


En ACT-bok för alla läsare:Jakten på lyckan en fälla som gör oss olyckliga?

ID: 781153336

När vi kämpar för något vi verkligen tror på, då kan det bli riktigt besvärligt. Och ändå är det ofta då vi är som mest lyckliga, när vi strävar emot eller uppnår något som är riktigt viktigt för oss. Om vi däremot ägnar oss åt det som är enklast att göra eller att undvika det som känns dåligt; jobbiga tankar, svåra uppgifter, påfrestande relationer osv känns det ofta bra just nu. På sikt finns dock risken att all vår energi och tid försvinner på det som gör oss lyckliga på kort sikt och helt missar det som vi egentligen värderar högst.

Detta kan man läsa om i Lyckofällan av Russ Harris som funnits något år på svenska, men som nu kommit i pocketutgåva. Boken ger en lättläst men ändå ingående beskrivning av ACT – Acceptance and committment therapy som brukar sägas tillhöra den tredje vågens KBT. Om man är nyfiken på vad ACT egentligen står för och vill ha en lättillgänglig förklaring är detta en självklar bok att läsa.

Boken är inte bara teoretisk utan innehåller också många övningar att göra själv. I ACT är det inte ok att bara filosofera över livet, här är det viktigt att ge utrymme för förändring och att faktiskt börja göra saker på ett annat sätt än tidigare. Målet är inte lycka och lösningar på alla problem, utan ett liv som levs mer i enlighet med de värderingar jag har. Eller som Steven Hayes uttryckte det: Sluta grubbla, börja leva.

Titel: Lyckofällan. Skapa det liv du vill leva med ACT, mindfulness och engagemang
Författare: Russ Harris
Förlag: Natur och Kultur

Läs mer

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar