Är det inte mycket smartare att arbeta förebyggande och undvika avbrutna placeringar?
Familjehem är inte dygnet-runt-anställda barnvakter utan en väldigt viktig faktor för att barn och tonåringar som är i behov av socialtjänstens stöd ska må bra och få nya möjligheter. Familjehemsföräldern är grundstenen i förändringsarbetet som en placering innebär, grunden behöver stå stadig och klara alla möjliga påfrestningar annars finns en risk att allt rasar samman.
Politiker, är det inte bättre att ge de som arbetar inom socialtjänsten bättre förutsättningar och resurser? Det ger dem möjlighet att göra det jobb som de allra flesta faktiskt vill, de vill kunna få en bra familjehemsvård där social- och familjehemssekreteraren känner att han/hon har tiden och resurser som räcker för att hjälpa.
Alldeles för många brinner så de bränner ut sig själva i sin strävan att hjälpa barn och unga. Alldeles för många känner sig ensam i sin kamp när vi i stället borde arbeta tillsammans.
Varje människa är expert på sitt liv och sin arbetssituation, ingen politiker kan gissa sig till hur det är att arbeta inom socialtjänsten eller som familjehem. Det är dags att de som bestämmer, politiker, socialchefer, familjehemssekreterare börjar ställa frågor “Hur kan vi hjälpa dig orka göra ditt arbete?” “Hur kan vi göra för att din arbetssituation blir hanterbar och begriplig?”
Det är jätteviktigt att få lära sig att ta hand om sig själv, för det kan vara väldigt krävande att vara familjehem och inom socialtjänsten. Det är viktigt att som vuxen kunna förebygga och hantera sin stress. Vi är människor och inte maskiner, människor behöver äta och vila för att orka vara en bra version av sig själv. Dessutom blir livet extra härligt och mycket bättre då vi känner oss bekräftade, respekterade, delaktiga, jämlika, trygga….
Eva-Lena Edholm, föreläsare
Twitter: @evalenaedholm
Facebook://www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark
Per Martinsson
Det är helt rätt. Det förefaller som om “makthavare” är drabbade av okunskap eller i vart fall har väldigt lite kunskap om vad det innebär att vara familjehem.
Per Martinsson, handledare, http://www.pemcon.se