Share This Post

Diagnoser / Okategoriserade

Det finns alltid ett sätt. Lösningsfokus och ADHD.

Jag vet att medicin är till stor hjälp för många med ADHD och tycker inte att man ska ta bort den möjligheten eller anklaga någon som behöver sin medicin. Sorgligt är det dock när medicin är den enda insatsen som ges, trots att vi vet att det finns komplement eller andra alternativ. Ett exempel på att andra insatser kan ha enormt bra effekt fick vi se i dokumentären Jag hatar ADHD på SVT i måndags. Ett annat exempel är boken “Det finns alltid ett sätt” som Riksförbundet Attention givit ut. Jag har läst den och prövat några av verktygen i en grupp jag arbetar med.

Boken är skriven av unga vuxna med en ADHD-diagnos som delar med sig av sina egna erfarenheter av att få vardagen att fungera. Boken börjar med att vända på perspektivet. Det är lätt att fastna i problemformulerandet och glömma alla tillgångar som finns. Med resursglasögonen på undersöker vi vad som gör att det som ibland är problematiskt, ibland fungerar alldeles utmärkt. Med de glasögonen söker du nyfiket det hos dig själv och i omgivningen som du uppskattar istället för att lista alla fel och allt som är problem. Testa gärna under en dag och ta av och på resursglasögonen och se att det som känns omöjligt inte alls måste vara så omöjligt.

I boken kan du läsa om vad ADHD är. Om de olika förmågor som behövs för att kunna styra sig själv. Det handlar om stora utmaningar: om relationer som kan vara till hjälp för att förstå sig själv, men också om det som kan vara svårt. Det handlar om alla vardagliga små utmaningar som blir stora bekymmer om de inte fungerar. Att komma upp ur sängen och att komma iväg. Om rutiner, tider och hjälpmedel. Om arbete, studier, fritid och ekonomi.

Teori varvas med personporträtt, enkla övningar att arbeta med själv eller tillsamman med andra. Här finns tips om var man kan läsa mer, reflektionsfrågor och många olika övningar med resursglasögonen. Längst bak finns en första hjälpen-guide till samhällets stöd och verktyg att arbeta med.

Hela boken är skriven i en anda som gör att det känns möjligt. Författarna banaliserar inte, men har hela tiden en positiv ansats som smittar av sig. Gör mer av det som fungerar och gör något annat än du brukar för att hitta nya lösningar. Jag tror att det här är en bok som passar bra att arbeta med tillsammans i en grupp eller tillsammans med någon som kan vara bollplank. I början av boken skriver författarna att vi alla kan känna igen oss i symtomen för adhd. Med det resonemanget är det här en bok för många av oss.

Läs mer om boken här.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar