Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Det är självklart att vi borde samarbete, vinnarna är ju de barn som placeras

Det är en kamp som pågår för att förbättra socialtjänstens situation, det har varit artiklar, radioprogram och en stor manifestation som organisationen “Nu bryter vi tystnaden” utförde i Stockholm i december. Det har också börjat bubbla ordentligt inom nätverk för familjehemsföräldrar, nu vill jag citera Sofi, en familjehemsmamma som kämpar för en förändring:

“Har suttit och gråtit tillsammans med en familjehems mamma i telefon nu på morgonen om att nu har ännu ett övergrepp som socialförvaltningar bedriver mot sina placerade barn.
Nu får det vara slut på dessa bollande med barn som det vore slit och släng varor.
Är så fruktansvärt upprörd hur socialtjänsten bedriver familjehemsvård.
Detta är kriminellt i mina ögon!
Nu måste vi tillsammans försöka få en bättre vårdform för dessa barn.
Nu får det vara nog!
Vi måste organisera oss så vi blir hörda, vi som inte får vara part i denna övergreppsvård!
Har haft ett antal samtal de senaste veckan om hur fruktansvärt dessa barn blir behandlande av en lag som ska vara till för att skydda barnen.
Nu får det vara nog!
Hoppas att många av er som inte är med i FaCo eller FR går med nu, för nu måste vi hjälpas åt att förändra detta tillsammans.
Nu slår jag på STORA trumman och ber om er hjälp att vi måste göra något åt dessa övergrepp, och vi har inte tid att vänta.”

Jag tänker att vi borde arbeta tillsammans för att få till en förbättrad familjehemsvård, det är alldeles för många tillfällen där det blir fel och barnets perspektiv glöms bort och där familjehemmen inte får de resurser som behövs för att kunna göra sitt bästa för det placerade barnet.

Enligt mig så har familjehemsföräldrar och personal på socialtjänsten en gemensam “motståndare” och det är politiker.

De som bestämmer över ekonomin har ingen koll på vad arbetet på socialtjänsten innebär; de vet inte tillräckligt om vilken slags hjälp människor behöver, de tänker bara kortsiktigt och missar totalt att om de satsar pengar nu – så spar de pengar i framtiden.

Familjehemsvården blir också påverkad i den här ivern att satsa så lite pengar som möjligt. De som bestämmer sitter och leker med barns liv, de förstör framtiden för så många. Och visst handlar det om ekonomi – det blir ju billigare om barnet flyttar hem eller hur?

De som bestämmer har för lite kunskap om hur den psykologiska utvecklingen fungerar, de tror stenhårt på att anknytningen till de biologiska föräldrarna är viktigast för barnet, MEN det som de behöver förstå är att barn kan bygga upp en trygg anknytning till psykologiska föräldrar (familjehem).

HUR kan myndigheterna tro att en hemflytt är bäst för ett barn när barnet knappt har träffat sina biologiska föräldrar?

Det är en helt omöjlig tanke att ett adoptivbarn skulle bli hemskickad till sitt ursprungsland helt plötsligt. Eller att mina biologiska barn som jag älskar, engagerar mig i, barnen mår bra och är en naturlig del i familjen…. skulle förflyttas till en annan familj, utan att jag fick ha kontakt med dem igen.

Men med barn som är placerade i familjehem kan det här hända och det verkar bli allt vanligare.

Jag tror att ekonomi och okunskap är roten till det onda.

Vi behöver förbättra familjehemsvården och vi behöver förbättra villkoren för landets socialtjänster. För mig är det självklart att vi borde samarbeta eftersom vinnare av dessa förbättringar är de placerade barnen.

Eva-Lena Edholm, föreläsare

Hemsida: www.evalenaedholm.se 
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook:www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark
Mail: info@evalenaedholm.se
tel: 070-5098783

Eva-Lena Edholm

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar