Share This Post

Okategoriserade / Övriga / Spelberoende

DEN ELEKTRONISKA DROGEN!Vad skulle hända om vi ställde diagnos på datorspelsmissbruk?

81 % mellan 9-16 år spelar dataspel i Sverige (enligt TNS NIP/Newzoo). Dataspelandet är ett resultat av det samhälle vi lever i idag. En stor europeisk undersökning visar att 8 % utav dessa visar tvångsmässiga beteenden.
Sociala konsekvenser är en stor baksida av spelmissbruket. Dataspelsmissbrukare tillbringar så mycket tid med att spela att deras personliga relationer blir försummade och i vissa fall försvinner helt. Bristen på fysiska aktiviteter är resultatet av tvångsmässigt spelande och kan leda till långsiktiga konsekvenser.
En missbrukande tonåring kommer inte kunna utveckla sociala färdigheter, vilket kommer att hindra hans förmåga att utvecklas och upprätthålla sunda relationer i skolan. Plötsligt är han 22 men har sociala färdigheter som en 14-åring. Han vet inte hur man agerar med vänner, hur man pratar med flickor, eller bara “hänga” och njuta av folks sällskap. Den sociala tafattheten skapas av isolationen på grund av datorspelsmissbruket. Spelmissbrukaren kommer sannolikt att återgå tillbaks till sin online värld där relationerna är lättare och väntar på honom.
Vi pratar hela tiden om diagnoser, en kod som läkarna kan tyda och därefter kunna enklare klargöra vilken behandling som är mest lämplig för klienten. Spelmissbruk är idag en diagnos, men inte dataspelsmissbruk. Detta tycker jag är märkligt. Dels av egen erfarenhet där jag vet att både kemiska substanser samt mitt datorspelande fick mig att ändra mitt känslotillstånd. Jag kunde få samma belöning med att spela datorspel som jag fick när jag drack alkohol. Jag har varit nykter och drogfri i 9 år och har lärt mig att avstå helt från datorspelsvärlden.
Det har gjorts mycket forskning om vad som händer i hjärnan när vi spelar datorspel. Onaturliga mängder av dopamin utsöndras i hjärnan hos dessa ungdomar som i sin tur gör det svårare för att dem att slita sig från sina datorspel. I Kina har man redan konstaterat att datorspelandet är ett beroende, dvs en sjukdom och inte bara ett missbruk. Även I USA är det många psykiatriker som fasthåller att det är ett sjukdomstillstånd och att det bara är en tidsfråga innan den hamnar i DSM handboken.
Konsekvenserna med Ungdomar som vi kommer i kontakt med idag har vänt på dygnet, spelar tills klockan är 10.00 på morgonen, duschar en gång i månaden, försämrad hygien, får sämre betyg enlig skolverket, huvudvärk, migrän, karpaltunnelsyndrom, koncentrationssvårigheter, hamnar i depressiva tillstånd, orkeslös, ingen glädje, isolerar sig, har inga (in real life) vänner utan bara dem som är uppkopplade på nätet. Tendenser att vissa aggressiva beteenden mot föräldrar för att man vill begränsa deras speltid.
Att vara i ett beroende eller visar tvångsmässiga beteenden är allvarligtför våra barn. Även om det fortfarande finns mycket debatt om huruvida det är en diagnostiserad sjukdom eller inte, så är det tydligt att denna problematik finns i vårt samhälle.Skall en kod i en handbok begränsa våra resurser för hur vi skall behandla dagens ungdomar?

Patrik Wincent
Terapeut och föreläsare och driver behandlingshemmet Dataspelsakuten.

Share This Post

1 Comment

  1. Datorspel* Inte dataspel.

    ”Datorspel” är i dag vanligare än ”dataspel”, särskilt bland yngre spelare. Man spelar på en dator, går resonemanget, och paralleller dras till engelskans ”computer games”. ”Dataspel” härrör i sin tur från tiden då allt som hade med datorer att göra fick prefixet ”data-”. Dataspel, dataprogram, dataskärm och datamodem var några av grejerna man behövde till sin datamaskin.

    http://www.svd.se/kultur/heter-det-dator-eller-dataspel_6179125.svd

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar