Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Den är relationer som ger bästa resultat, familjehemsföräldrar behöver lära sig mer om relationer

Familjehemsföräldrar behöver få mer kunskap om relationer och någon av er kanske tycker att det vore bättre att få veta mer om diagnoser eller hur de ska hantera barns beteende. Men det här med relationer är väldigt viktigt när man är familjehem, och när jag pratar om relationer så menar jag inte kärleksrelationer utan det handlar om att kunna umgås, bemöta, ha återkommande samtal med en annan människa.

Att ha koll på hur människor funkar är ett riktigt bra verktyg, men det är precis som den där hammaren och spikarna som jag har hemma hos mig: jag håller inte på och spikar i min lägenhet hela tiden, jag använder min hammare när jag behöver den – precis så är det med den här kunskapen om relationer som jag vill ge er: du har den och kan plocka fram den när det behövs.

Det är många människor som familjehemsföräldrar behöver kunna bygga upp relationer med, för med varje barn som placeras i deras familj kommer barnets biologiska föräldrar och släkt på köpet och dessutom så behöver de ju också ha en relation med personalen från socialtjänsten och ingen av dessa personer har de valt själva.

Den viktigaste relationen de har som familjehemsförälder är den de har med sig själv för att kunna ha energi till att vara den vuxna han/hon vill vara och räcka till, det är också viktigt att de vuxna i familjehemmet förstår varandra, är rädd om sin relation både som par och som de arbetskollegor de faktiskt är i uppdraget som familjehem.

Det är relationer som ger framgång både med barnen och de vuxna ni möter i arbetslivet och hemma. Vi är inte tankeläsare, men vi är alla människor och det är lättare att ha fungerande relationer om man har lite koll på vad det är som påverkar oss och får oss att bete oss som vi gör, vad det är som gör att du är på ditt sätt och att jag är som jag är.

(Det här är introt till min föreläsning: “Anknytning, självbild och relationer” som jag brukar ge för familjehemsföräldrar, den 8 oktober är det Malmö stads familjehemsföräldrar som får lära sig mer om sånt här.)

Eva-Lena Edholm, Föreläsare

Hemsida: www.evalenaedholm.se
Blogg: www.evalenaedholm.se/blogg
twitter: @evalenaedholm.se
facebook: www.facebook.com/EvaLenaEdholmForelasareHandledareOchKonsult?ref_type=bookmark

Eva-Lena Edholm

 

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar