Share This Post

_center_content / Arbete med familjer / Barn och unga / Barn och ungdom / Familjerätt / Kriminalitet / Övriga / Socialt arbete och hälsa

Bufff – barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse


Bufff

Bufff

Foto: Sara Axelsson

I Sverige finns det cirka 30 000 barn som har en förälder i fängelse eller frivård. Sociala Nätet har träffat Emmie Paulsson som är familjestödjare i Bufff Värmland. En ideell organisation som anordnar stöd och aktiviteter för barn med familj som befinner sig i denna ofta tabustämplade situation.

Bufff Värmland har sina lokaler i två rymliga men ombonade lägenheter på Drottninggatan i Karlstad. Emmie tar emot oss och vi slår oss ned vid det stora matbordet i köket. Kaffebryggaren puttrar och diskmaskinen är precis påsatt, vilket förstärker intrycket av hemtrevnad.

Emmie Paulsson

Emmie Paulsson, familjestödjare i Bufff Värmland. Foto: Sara Axelsson

– Grundkärnan i verksamheten är att barn ska få träffa barn som har eller har haft en förälder eller familjemedlem i fängelse, frivård eller häkte, förklarar Emmie

– De här barnen känner sig tyvärr ofta väldigt ensamma i sin situation. Det här är inget man pratar särskilt mycket om i samhället överhuvudtaget, fortsätter Emmie

Bufff är en ideell barnrättsorganisation som är politisk och religiöst obunden.

– Jag började i Bufff Värmland redan 2014. Först gjorde jag praktik under mina socionomstudier och blev sedan timanställd. Efter min examen 2016 fick jag anställning på heltid, berättar Emmie.

Emmie delar sin tjänst mellan den lokala verksamheten och ett treårigt arvfondsprojekt i Bufff Sverige. Projektet syftar bland annat till att utveckla ett nationellt stöd via chatt och stödtelefon för barn och ungdomar som har en frihetsberövad förälder eller familjemedlem.

Emmie berättar att det är många barn inom målgruppen som lever med hemligheten om att de har en frihetsberövad familjemedlem. Antingen att de själva inte vet vad som hänt eller att de själva måste upprätthålla familjehemligheten för andra eller inte törs säga som det är. ”Pappa jobbar i Norge”, ”mamma är på semester” är vanliga bortförklaringar från andra vuxna eller från dem själva.

– Att komma till oss och dels se att det finns andra barn i samma situation men även träffa oss trygga vuxna som faktiskt vågar fråga, och vågar svara, upplevs ofta som väldigt befriande, berättar Emmie.

Vad gör Bufff

Allt arbete som Bufff gör är grundat på FN:s Barnkonvention, att barnets bästa alltid komma först. När en förälder eller familjemedlem frihetsberövas drabbas ofta hela familjen. Det är vanligt att barn känner skam och skuld för att en förälder sitter i fängelse, eller att den andra föräldern mår dåligt på grund av situationen.

– Men det är aldrig ett barns fel att en förälder hamnar i fängelse eller mår dåligt! Det är bara vuxna som kan ta ansvar för vad de själva gör och säger, uttrycker Emmie.

På Bufff kan både barn med förälder få hjälp och stöd. Öppettider och aktiviteter varierar mellan de tio olika lokalföreningar som drivs i landet. I Karlstad har Bufff Öppet hus varje torsdagskväll.

Då kan vem som helst komma som har eller haft någon frihetsberövad anhörig knacka på dörren och umgås, käka lite, pyssla, bara ”hänga” eller spela spel med mera.

– Vill man prata och umgås så gör man det, vill man bara vara så är man det. Här får man vara som man vill. Det enda kriteriet för att vara med på våra aktiviteter är att man vet varför man är här, förklarar Emmie.

I lokalerna finns ett bland annat ett stort allrum med inredning som passar alla åldrar. Där finns utrymme för lek, pyssel och annat. I den stora lägenheten finns även ett ungdomsrum, där tonåringar får umgås ifred. Ungdomarna har själva fått välja inredning och den stora soffan med många kuddar ser inbjudande ut att slappa tillsammans eller byta erfarenheter i.

– Alla som kommer väljer själva vad de vill, eller inte vill berätta, bara det att alla vet varför man kommer till Bufff ger ofta ett stöd, menar Emmie.

Utöver Öppet hus, stödgrupper och enskilda stödsamtal anordnar Bufff ofta gemensamma aktiviteter. Alla aktiviteter är kostnadsfria och de gör allt från att gå på ishockey till att arrangera dagsutflykter för hela familjen.

– Vi fixar allt inför och under sådana träffar. Tanken är, när vi har familjeaktiviteter eller annat, att barnen och/eller familjerna bara ska åka iväg och göra något roligt tillsammans. Inte behöva tänka på på praktiska saker som mat eller kostnader, berättar Emmie.

Om man inte bor på en ort där Bufff driver verksamhet går det att ringa, chatta eller mejla.

– Som barn har man oavsett vart man bor rätt till stöd, säger Emmie

– Vi kommer i kontakt med personer på alla möjliga vis. Någon som mejlar har kanske fått information via socialtjänsten eller annan myndighet. En del som hör av sig har självklart letat upp oss på egen hand, berättar Emmi vidare.

Deckorerade krukor

Dekorerade krukor. Foto

Bufff är även ute och föreläser samt besöker alla anstalter i Sverige och informerar intagna om verksamheten. Emmi berättar att besöken oftast är väldigt uppskattade av de intagna som har barn och familj på utsidan.

– De tycker det är skönt att få prata om sina barn och att kunna förmedla till sin familj om vår verksamhet och vilket stöd de kan få från oss, förklarar Emmie.

Att barnen ska veta att de inte är ensamma i sin situation och att de inte gjort något fel är ett område som Bufff jobbar mycket med. Många av barnen som besöker Bufff har aldrig berättat för någon att de har en förälder/familjemedlem i fängelse, frivård eller häkte. Ofta skäms de eller tror att det är helt ensamma att befinna sig i den situationen. Statistiken visar dock något helt annat. Under 2016 har Bufff Värmland haft ca 600 barnbesök på Öppet hus och andra aktiviteter.

– Det är jätteviktigt att vi vågar prata med barn och vuxna om det här. Att sudda ut tabustämpeln. Att inse att de här barnen finns runt om oss alla och att de inte har gjort något fel. De förtjänar också att växa upp i trygghet med en god självkänsla, avslutar Emmie.

Text: Ylva Alsterlind
Foto: Sara Axelsson

Känner du något barn/ungdom som har en frihetsberövad förälder eller familjemedlem? På Bufff.nu finns all information om det stöd de erbjuder.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar