Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Bloggare Martin Börjeson:Öppna kort gynnar alla

På söndag morgon går jag upp innan resten av familjen och gör frukost åt mig själv. DN:s huvudledare (författad av Hanne Kjöller gissar jag) handlar om kvalitetsmätningar inom vården, och DN argumenterar för att offentliga redovisningar av vårdens kvalitet är något som framför allt är ett patientintresse.Och min egen arbetsplats, alltså Socialstyrelsen, får ett erkännande för att myndigheten ”den här gången ser ut att vara på alldeles rätt väg” – även om DN tycker att det tagit oss alldeles för lång tid att komma igång med arbetet.

Det är onekligen många som just nu driver på för att vi ska komma vidare med de här frågorna. Vilket förstås är roligt – men också uppfordrande.

Funderar en stund över om strävan att mäta hälso- och sjukvårdens respektive socialtjänstens kvalitet löper risk att bli föremål också för ideologiska strider. För även om det är är så att arbetet inleddes under den förra regeringen, så har kraven från den nya regeringen om något ökat. Och precis som DN så skjuter man fram patientintresset på ett ännu tydligare sätt än tidigare.

Men jag tror inte frågan om kvalitet lämpar sig särskilt väl för ideologiska strider. ”Öppna kort gynnar alla” är DN:s rubrik. Det tror jag också.

Martin Börjeson
Projektledare ”Kvalitetsindikatorer i socialtjänsten”, Socialstyrelsen

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar