Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Bloggare Hanna Schubert:Kontaktpersoner för hemlösa – inte helt enkelt

För snart två år sen startade projektet med det långa namnet Kontaktpersoner för hemlösa i enlighet med socialtjänstlagen. Det var i slutet av 2004 som Clara Dery, då på Situation Sthlm, tog kontakt med RFS med ett projekt i åtanke. Hennes tanke var att få ut försäljarna på Situation Sthlm i arbete och som ett stöd på vägen tillbaka in i samhället skulle de ha en kontaktperson vid sin sida. Clara och Nilla Helgesson som då var förbundssekreterare på RFS satte ihop en projektplan. I den ingick även organisationerna Stockholms Stadsmission och Ny Gemenskap. Ingen socialtjänst i Stockholm ville vara med i projektgruppen, men ett par stadsdelar samt enheten för hemlösa sitter med i referensgruppen.

Nu är projektet snart slut och vi samlar ihop erfarenheterna från det vi gjort. Dels är det en utvärdering, dels är det en tidning om projektet som jag sammanställer. Texterna i tidningen står Situation Sthlms skrivarverkstad för och den består av försäljare. De här försäljarna har inte bara intervjuat och skrivit, de har funderat mycket på uppdraget kontaktperson också. Någon har haft kontaktperson tidigare, men det fungerade inte så bra, några vill ha kontaktperson, men vill inte ha kontakt med socialtjänsten. Men de vet att insatsen finns och att de har rätt att få behovet prövat av socialtjänsten. Det är mer än vad många andra vet.

Vi har lärt oss många saker under projektets gång. Bland annat att ”kontaktpersoner för vuxna inte prioriteras av socialtjänsten”. Vi har inga siffror på exakt hur bra insatsen kontaktperson är, men de hemlösa som har kontaktpersoner som det funkar bra med vittnar om att det ibland gör hela skillnaden. En kontaktperson bryter isoleringen och ensamheten och stöttar praktiskt och mentalt. Och insatsen är billig!

En annan sak som vi lärt oss är att alla inte kan ha kontaktperson. De mest trasiga hemlösa som befinner sig långt ner i ett missbruk kräver andra insatser som är mer omfattande. Men när man kommit en bit på vägen och kanske är på väg till eget boende, då är det bra med en kontaktperson. För det blir ofta ensamt. Även om man har ett jobb så blir det mycket tid kvar. Kontaktpersonen kan vara den som hjälper till att skapa nya nätverk, som hjälper till i kontakten med socialtjänsten och som finns där bara. En kontaktperson kan minska risken för återfall. Då räddas människoliv.

Hanna Schubert Informatör på Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar