Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Att formulera vad som ska göras

Det är många saker man måste tänka på när man lägger ut verksamhet som rör stöd, service, vård och omsorg om människor. Det första är hur man ska formulera vad som ska göras, hur och med vilket resultat. Ofta tecknas avtal på flera år, och företaget levererar det man ersätts för enligt avtalet. Det är svårt att formulera tydliga kriterier utan att upphandlingsunderlaget blir meterhöga papperstravar. Allt går heller inte att precisera. Socialtjänstens arbete bygger på kunskap och värderingar, och att man tillämpar dessa utifrån individ och situation.

Vad innebär det att ge god omsorg och vad är brister? Är det avtalsbrott om äldre inte får frukost på helgerna i äldreboendet förrän strax före lunch? Om man “skrattar åt” istället för med, är det ett brott mot avtalets krav på värdigt bemötande? Om det inte blir någon promenad, var det verkligen den äldre som inte ville eller ställdes frågan: “Idag är det riktigt ruskväder, kallt och blåsigt, vill du verkligen gå ut?”

Och vad ska hända vid missförhållanden? Om man, som det förekommit enligt DN att ett företag gjort på sina behandlingshem för unga med psykiska funktionsnedsättningar i Dalarna, som straff lyfter dem i kalsongerna, håller fast dem i timtal eller drar knogar över deras nakna ryggar? Står det i avtalet att kommunen har rätt att omedelbart bryta avtalet om t.ex. personalen bryter armen på en ung person när de tvingar ner denna på golvet? Eller förlitar man sig på att staten ska ingripa via länsstyrelse och tillsyn?

Med dessa allvarliga frågor tar jag långhelg och önskar alla en riktigt skön och solig helg!

Karin Mossler

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar