Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Ångetsspöket avslöjat

Man måste vara vän med alla människor.
Det är fruktansvärt om någon är arg på mig.
Man måste alltid göra sitt bästa.
Det är fruktansvärt att göra ett misstag eller att misslyckas.
Om något hemskt eller otrevligt inträffar måste jag bli mycket upprörd.
Det är oftast andras fel att jag mår dåligt.
Den som inte är med mig, är emot mig.
Man kan inte hjälpa vad man känner.

Alla dessa värderingar är en bra grogrund för ångest, menar Christer L Nordlund i sin bok ångest – om orsaker, uttryck och vägen bort från den. De är antingen omöjliga att leva upp till eller så är de nedvärderande mot oss själva. Det här blir en källa till anspänning för oss och är ett exempel på hur våra tankar och värderingar kan påverka våra känslor.

Jag fick denna bok av en kollega när jag som ung och nyutexaminerad blev översköljd av mina patienters ångest. Och den hjälpte mig att avslöja ångestspöket. Sen har jag lånat ut boken många gånger, så många att den nu är spårlöst försvunnen och jag fick beställa en ny. Har precis börjat läsa igen, men börjar genast tänka på hoppet som man behöver när man inte mår bra eller när tillvaron kraschat. Återhämtning är möjlig!

Funderar på det och på de där satserna som inleder mitt inlägg. Det finns många måsten som vi inte alltid kan leva upp till. Men som tur är finns fler vägar än de vi alltid trott på. I livet är det bra att vara nyfiken alltså.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar