Share This Post

Okategoriserade / Socialt arbete

Angående det ökande ungdomsmissbruket

För att kunna komma tillrätta med det ökade ungdomsmissbruket och inte minst den ökande ungdomskriminaliteten så är det dags att lyssna lite mer på dom som själva varit inne på det spåret i många år. Från det att ungdomarna börjar spåra ur, fram till vuxen ålder så hinns det med en hel del kriminalitet. Det är inte bara samhället och brottsoffren som tar stryk av det, utan ungdomarna själva får sina liv spolierade för lång tid framöver.

Fältarbetarna på socialen tar inte sitt ansvar, dom ser varje dag människor som är på väg att gå helt under, utan att ingripa. Hur kan det komma sej att dom som ska anmäla och hjälpa långt gångna missbrukare inte lyfter ett finger förrän någon utomstående gör en anmälan om LVM? Är det för att spara pengar eller vad beror det på? Vi på KRIS ( kriminellas revansch i samhället) ser gärna att vi får en person på socialen som vi kan vända oss till när det gäller människor som är motiverade, istället för som nu låta missbrukarna gå ute i flera månader utan hjälp. När många av våra klienter väl bestämmer sej för att söka hjälp, då får det inte ta flera månader innan man får komma iväg, för på den tiden hinner flera av dom dö. Det behövs ett nytänkande när det gäller samarbete som gagnar både samhället och missbrukarna, och det är det vi efterlyser.

Vilsna, oaccepterade barn som är på väg in i kriminalitet har inget förtroende eller respekt för någon myndighetsperson, för dom pratar inte samma språk. På kris finns det väldigt många personer som gått igenom hela den vårdsvängen som väntar många av struliga ungdomar idag, till ingen nytta. Som läget är idag, så bör man som frivårdstjänsteman eller socialhandläggare ta mera vara på dom erfarenheter som finns inom kris. Vem kan bättre förstå dessa ungdomar, än dom som själva varit likadan?

KRIS är idag en förening av fd missbrukare, kåkfarare och vanliga hyggliga människor. Medlemsantalet är idag c:a 3500 personer bara i Sverige. Vi är en hel del medlemmar som åkt ut och in på både fängelser och behandlingshem i många år, vi har faktiskt en hel del att tillföra om vad som är bra och inte bra. Tyvärr så är det väldigt svårt att få handläggarna att förstå det. När det gäller ungdomar så har vi ett gediget program som kan vara till hjälp för föräldrar, olika myndighetr och inte minst ungdomarna själva. Vi har exempelvis ett konsekvensprogram, där meningen är att få ungdomarna att tänka på ett ärligare och mera verklighetsbaserat sätt. Att ge insikt om hur fel ett kriminellt handlande är, är en mycket viktig bit i vårat förebyggande arbete. Vårt arbete på skolorna består av information om hur våld egentligen skadar och av lifestories blandat med filmer om narkotikamissbrukare i dess vardag. Ett bredare och långsiktigt samarbete med alla berörda myndigheter är värt att satsa på. Då kan vi få ner den stigande kurvan av ungdomsbrottsligheten.

Kenneht Markström
KRIS Nyköping-Oxelösund

Till KRIS hemsida

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Register

Skip to toolbar